Városmajori Ökumenikus Koncert

Zenei előzetes az ökumené világából

Két fiatal lány valaha együtt járt a Zeneakadémiára. Szerettek énekelni, és elkötelezettek voltak a kórusvezetés iránt. Közben teltek az évek, és mindkettőjüknek kialakult a felnőtt élete: egyiküknek Csákváron lelkész férj mellett, másikuknak Budapesten. De Szebik Ildikó és Fekete Andrea kapcsolata és tettrekészsége megmaradt, és szerettek volna közösen muzsikálni, mint hajdanán.

Ennek köszönhette az összegyűlt érdeklődő közösség a 2012. évi Ökumenikus Imahét előestéjén, január 14-én rendezett egyházzenei hangversenyt a Városmajori Jézus Szíve-templomban. A Csákvári Evangélikus Egyházközség Harmonia Floriana kórusának és a Városmajori Jézus Szíve Plébánia Bárdos Lajos kórusának közös koncertje igényes válogatás volt a keresztény felekezetek zenéjének különböző korszakaiból.

A közös koncert valóban azt jelentette, hogy az este nagy részében a két énekkar együtt énekelt. Már a kórusok felvonulása is énekelve történt: a Kész már a szívem kánon az énekkari tagok és a hallgatóság ráhangolódását egyaránt segítette.

Lambert Zoltán plébános köszöntése után az első mű a kétkórusos irodalomból adott ízelítőt. J. Eccard Wir singen all mit Freudenschall motettája megadta az alkalom örvendező alaphangját.

W. C. Briegel Stimmet Hosianna an kora barokk kantátájának előadásában vonósegyüttes és continuo is kapcsolódott a vokális szólamokhoz, éppúgy mint D. Buxtehude Jesu, meine Freude (Jézus, boldogságom) című művében, mely a Bach előtti evangélikus kantátairodalom jelentős darabja.

Mészáros Tamás, a csákvári gyülekezet felügyelője igehirdetésében Jn 12,20–26 alapján az önfeláldozó, szolgáló élet gazdag áldásairól beszélt.

Ezután Esterházy Pál éppen háromszáz éves Harmonia Caelestis kantátagyűjteményéből következett két-két részlet; itt a kórusok külön énekeltek.

A hangverseny befejező részében az újból egyesült kórus C. Saint-Saëns Karácsonyi oratóriumának zárótételét, a Tollite hostiast adta elő. Majd felhangzott az orthodox Ave Maria, a Bogorogyice Gyevo, Sz. Rahmanyinov feldolgozásában. A koncertet Halmos László Hogyha az Úr nem építi a házat című műve zárta.

Az este folyamán szólót énekelt Fekete Andrea, Fekete Orsolya, Szebik Ildikó és Pintér Dömötör; az orgona continuo szólamát Szebik Attila játszotta.

A hangversenyen Szebik Ildikó és Fekete Andrea felváltva vezényeltek. Szebik Ildikónak köszönhetjük még a kórusművek magyar szövegének felolvasását és az igényes összekötő mondatokat is.

Végül esti imaként és köszönetként csendült fel az énekesek ajkán: Adjon Isten jó éjszakát a fáradtaknak!

Ecsedi Zsuzsa

Az Evangélikus Élet híradása nyomán.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
1%
« 2019. április »
április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930